“Boffaus ja bofferointi (joissain yhteyksissä pehmomiekkailu), on kamppailulaji jota voi harrastaa pelkästä mätkimisen ilosta, itsensä kehittämiseksi, historiallisten taistelutekniikoiden oppimiseksi, kuntoilun vuoksi tai taistelun elävöittämiseksi. Kysymys on vauhdikkaasta ja iloisesta liikuntamuodosta, joka ei katso ikää eikä sukupuolta ja johon liittyy kiinteästi myös käsityöharrasteita sekä ryhmän osana toimimista.” -sotahuuto.fi
Kaikki ovat tervetulleita lajin pariin taustoista ja lähtökohdista riippumatta. Laji on kamppailulajiksi todella turvallinen ja halpa. Helpoin tapa aloittaa boffaus on käydä oman paikkakuntasi avoimissa treeneissä, laina-aseita on yleensä helposti saatavilla. Katso tarkemmat tiedot treeneistä täältä.
Taistelusäännöt ovat helpot. Osuma käteen tai jalkaan aiheuttaa sen, ettei kyseistä raajaa voi käyttää. Ase vaihdetaan toiseen käteen ja jalkaosuman jälkeen eteneminen tapahtuu kinkaten. Lisäosumat raajoihin tarkoittavat tappiota. Häviät myös jos vastustaja osuu sinua päähän tai torsoon.
Boffauksen perusteet on 2015 julkaistu erinomainen opas boffauksen saloihin. Oppaasta löytyy treeniohjeita, taisteluvinkkejä sekä ohjeet kilven, miekan, keihään ja hilparin rakentamiseen. Sisältö ei ole tarkoitettu pelkästään aloittelevalle boffaajalle vaan myös pitkään harrastaneelle.
Boffauksen sanastoa -dokumentti on luotu osana Pehmomiekkailu Suomessa kirjaa.
Pehmomiekkailu Suomessa on 2022 julkaistu artikkelikokoelma pehmomiekkailusta ja sen kehityksestä nykymuotoiseen boffaukseen. Kirja on saatavilla kovakantisena järkäleenä rajoitetusti sekä kaikille vapaasti PDF dokumenttina.
Boffauksen tarkemmat säännöt Suomessa määrittelee käytännössä Sotahuuto pehmomiekkailutapahtuma. Tapahtuman sääntöjä päivitetään vuosittain. Sääntöihin sisältyy paitsi taisteleminen, myös aseiden yksityiskohtaiset materiaali- ja turvallisuussäännöt. Sääntöpaketti on kattava myös panssareiden osalta.
2022 Taistelusäännöt
Sääntöpaketti 2019
Bloggaaja ZoneVD vieraili Sotahuudossa 2019 ja teki aiheesta hienon postauksen
Boffausta pääsee lisäksi kokeilemaan eri tapahtumissa. Esimerkiksi Ropeconissa, Traconissa ja monilla keskiaikamarkkinoilla on ollut boffauspisteitä lajikokeilua varten.