Suomen Pehmomiekkailuliitto

Linkki liiton jäsenlomakkeeseen

Suomenlaajuisesti boffaustoimintaa tukee sekä fasilitoi Suomen Pehmomiekkailuliitto, joka perustettiin alunperin Sotahuuto ry:n nimellä ja myöhemmin muutettiin lajiliiton muotoon vuonna 2022.

Lajiliiton tärkeimmät tehtävät ovat suurten tapahtumien järjestystuki sekä yhteisön kehityksen seuranta sekä mahdollistaminen. Itse toiminta järjestyy vapaaehtoisvoimin sekä paikallistetumpien yhdistysten kautta, jotka yleisesti toimivat myös harrastuspiirissä kilpailevina joukkueina. Lajiliitto pyrkii yhdistämään boffaajia yli näiden joukkueiden rajojen sekä rakentamaan entistä mahtavampaa tulevaisuutta lajin osalta.

Lajiliiton hallinnoivana elimenä toimii yhdistyksen hallitus, jonka jäsenistö työskentelee yhteisöviestinnän ja tietopankkien hallinnoijana, resurssitukena suurille tapahtumille ja yhteistyötahoille, kuten Ropecon, sekä boffaus.fi-sivujen sekä mahdollisesti muiden lajiliiton hallinnoimien muiden väylien ylläpitäjänä. Tämän lisäksi hallituksen ohessa toimii muun muassa sääntömuutostyöryhmä, joka pyrkii kehittämään sekä tarkastelemaan vuosittain suurten tapahtumien rakenne- ja taistelusääntöjä.

Hallitukseen voi ottaa yhteyttä sähköpostitse hallitus@sotahuuto.fi

Hallituskauden 2023-2024 hallitukseen rooleineen kuuluu:
Puheenjohtaja: Mikael Palojärvi
Varapuheenjohtaja: Aleksi Holtari
Rahastonhoitaja: Saskia Simisker
Sihteeri: Atso Ikäheimo
Häirintäyhdyshenkilö: Saskia Simisker
Yhteisövastaava: Ami Viholainen
Sääntömuutostyöryhmän puheenjohtaja: Vesa Ylhäinen
Tiedotusvastaava: Severi Boesen
Markkinointivastaava: Liisa Salonen
Jäsen: Viivi Junno


Yhdistyksen säännöt

1§ Yhdistyksen nimi ja kotipaikka

Yhdistyksen nimi on Suomen pehmomiekkailuliitto ry. Yhdistys käyttää englanninkielistä nimeä Finnish Soft Fencing Association.

Yhdistys on perustettu 19.4.2007 nimellä Sotahuuto-yhdistys ry.

Yhdistyksen kotipaikka on Helsinki ja sen virallinen kieli on suomi.

2§ Tarkoitus ja toiminnan laatu

Yhdistyksen tarkoituksena on edistää ja kehittää suomalaista pehmomiekkailuharrastusta sekä historiallisen taistelun tuntemusta.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää pehmomiekkailutapahtumia ja -kilpailuja, levittää tietoisuutta pehmomiekkailusta ja historiallisesta taistelusta, sekä harjoittaa alan julkaisutoimintaa. Erityisenä yksittäisenä toiminnan muotona järjestetään vuosittain ainakin yksi Sotahuuto-pehmomiekkailutapahtuma.

3§ Jäsenet

Yhdistyksen jäseneksi voidaan hyväksyä yksityinen henkilö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen, ja haluaa tukea pehmomiekkailuun liittyvää toimintaa.

Jäsenet hyväksyy hakemuksesta yhdistyksen hallitus.

4§ Jäsenen eroaminen ja erottaminen

Yhdistyksen jäsellä on oikeus milloin tahansa erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle tai sen puheenjohtajalle. Jäsen voi myös erota ilmoittamalla siitä yhdistyksen kokouksessa.

Yhdistyksen kokous voi erottaa jäsenen yhdistyksestä, jos hallitus katsoo jäsenen toimineen räikeästi vastoin yhdistyksen tarkoitusta.

5§ Hallitus

Yhdistyksen toiminnasta vastaa kalenterivuodeksi kerrallaan valittu hallitus. Hallituksen muodostavat puheenjohtaja ja kahdesta kahdeksaan (2-8) muuta jäsentä. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan, sihteerin ja rahastonhoitajan sekä nimeää hallituksen muiden jäsenten tehtävät.

Perustellusta syystä yhdistyksen kokous voi vapauttaa hallituksen jäsenen tehtävästään kesken toimikauden, jolloin kokouskutsussa on mainittava asiasta. Tehtävästä vapautetun henkilön tilalle voidaan tarvittaessa valita uusi jäljellä olevaksi toimikaudeksi.

6§ Yhdistyksen nimen kirjoittaminen

Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja tai rahastonhoitaja, kukin yksin. Hallitus voi myöntää henkilökohtaisen nimenkirjoitusoikeuden yhdistyksen varsinaiselle jäsenelle.

7§ Toimikunnat ja -henkilöt

Yhdistyksen hallitus voi erityisiä tehtäviä varten asettaa määräaikaisia toimikuntia tai toimihenkilöitä, kuitenkin enintään hallituksen toimikauden ajaksi. Näihin toimiin voidaan tarvittaessa nimetä myös yhdistyksen ulkopuolinen henkilö. Yhdistyksen hallitus voi antaa toimikuntien ja -henkilöiden toimintaan liittyviä sääntöjä ja määräyksiä.

Perustellusta syystä yhdistyksen hallitus voi vapauttaa toimihenkilön tai -kunnan tehtävästään kesken toimikauden, jolloin kokouskutsussa on mainittava asiasta. Tehtävästä vapautetun henkilön tai toimikunnan tilalle voidaan tarvittaessa valita uusi jäljellä olevaksi toimikaudeksi. 

8§ Tilikausi ja toiminnantarkastus

Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi.

Yhdistyksen hallintoa taloutta valvoo yhdestä kahteen (1-2) toiminnantarkastajaa. Toiminnantarkastajien toimikausi on kalenterivuosi.

Yhdistyksen hallintoon ja kirjanpitoon liittyvät asiakirjat on toimitettava toiminnantarkastajille tarkastettaviksi viimeistään kolme (3) viikkoa ennen syyskokousta tai toiminnantarkastajien sitä pyytäessä. Toiminnantarkastajien tulee toimittaa asiakirjat ja toiminnantarkastuskertomus yhdistyksen hallitukselle viimeistään kaksi (2) viikkoa ennen syyskokousta.

9§ Yhdistyksen kokoukset

Yhdistyksen kokouksia ovat kevätkokous, syyskokous ja ylimääräiset kokoukset.

Yhdistyksen kokoukseen voi hallituksen tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä osallistua tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla. Hallitus antaa kokouskutsussa ohjeet etäosallistumisesta.

10§ Kevätkokous

Kevätkokous pidetään maalis- tai huhtikuussa ja siinä käsitellään ainakin seuraavat asiat:

  • edellisen vuoden toimintakertomus
  • edellisen vuoden tilinpäätös
  • toiminnantarkastajien lausunnon kuuleminen
  • päätös tilinpäätöksen vahvistamisesta sekä vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille.

11§ Syyskokous

Syyskokous on pidettävä loka- tai marraskuussa ja siinä käsitellään ainakin seuraavat asiat:

  • seuraavan tilikauden toimintasuunnitelman sekä talousarvion hyväksyminen
  • seuraavan tilikauden jäsenmaksun suuruudesta päättäminen
  • hallituksen puheenjohtajan ja muiden hallituksen jäsenten valinta
  • yhdistyksen toiminnantarkastajan tai toiminnantarkastajien valinta.

12§ Ylimääräinen kokous

Yhdistyksen ylimääräinen kokous on pidettävä, kun yhdistyksen kokous niin päättää, hallitus katsoo siihen olevan aihetta, tai kun vähintään kymmenesosa yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä ilmoittamansa asian käsittelyä varten vaatii. Hallituksen on viipymättä vaatimuksen saatuaan kutsuttava kokous koolle. Kokous on pidettävä kolmenkymmenen (30) vuorokauden kuluessa vaatimuksen esittämisestä.

13§ Yhdistyksen kokouksen koollekutsuminen

Yhdistyksen kokoukset kutsuu koolle yhdistyksen hallitus. Yhdistyksen kokouksista on ilmoitettava vähintään seitsemää (7) vuorokautta ennen kokousta jäsenistölle sähköpostitse. Kokouskutsun yhteydessä on esitettävä myös esityslista sekä mainittava kokouksen aika ja paikka. Yhdistyksen kokous on päätösvaltainen, jos se on sääntöjen mukaisesti koolle kutsuttu.

14§ Äänioikeus, päätöksentekojärjestys ja vaalit

Äänioikeutettuja ja vaalikelpoisia ovat yhdistyksen jäsenet. Valtakirjalla ei saa äänestää.

Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

Äänestettäessä jäsenen erottamisesta äänten mennessä tasan, päätökseksi tulee lievempi mielipide.

Äänestyksessä käytettäköön avointa äänestystä, ellei vähintään kaksi (2) kokouksessa läsnä olevaa äänioikeutettua jäsentä vaadi suljettua äänestystä.

 Milloin vaaleissa on valittavana vain yksi henkilö, on hänen saatava vähintään puolet (1/2) annetuista äänistä. Mikäli ensimmäisellä kierroksella kukaan ei ole saanut ehdotonta äänten enemmistöä, suoritetaan uusi vaali kahden (2) ensimmäisessä äänestyksessä eniten ääniä saaneen välillä.

Jos vaali toimitetaan suhteellisena, ehdokaslistoja ei käytetä. Tällöin äänestyslippuun merkitään äänestettävät ehdokkaat siten, että ensimmäiseksi merkitty ehdokas saa yhden äänen, toiseksi merkitty puoli (1/2) ääntä, kolmanneksi merkitty yhden kolmasosan (1/3) ääntä ja niin edelleen. Valituksi tulevat ehdokkaat määräytyvät heidän saamiensa äänien mukaisessa järjestyksessä. 

15§ Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen

Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta.

Yhdistyksen purkauduttua tai jouduttua lakkautetuksi sen varat käytetään yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättäneen kokouksen määräämällä tavalla.